Fenntartható kozmetikumok – a megfelelő választás a környezet számára

Kosmetik

A fenntartható kozmetikumok egyre népszerűbbek. De mit is jelent pontosan a fenntartható kozmetikumok fogalma, és miért kellene többet használnunk őket?

Miért fenntartható kozmetikumok?

Tudta, hogy bőrünk naponta akár 60 különböző vegyi anyaggal is érintkezik? Az úgynevezett mikroműanyagok miatt naponta több millió tonna műanyag kerül a vízkörforgásunkba. Bár a kozmetikai termékekre vonatkoznak a környezetvédelmi és állatvédelmi előírások, sajnos még mindig sok olyan összetevő van, amely káros az emberre és a természetre. A kozmetikumok előállítása szintén nagy terhet ró bolygónkra – a gyártás nagy része még mindig olyan országokban történik, ahol a környezetvédelmi előírások lazák. Ezért a szépségápolási termékek kiválasztásakor nem csak az árra vagy a dizájnra kell figyelnünk. Ehelyett érdemes közelebbről szemügyre venni és kifejezetten a fenntartható márkákat keresni. Mert csak így biztosíthatjuk, hogy szépségápolási rutinunk környezetbarát legyen.

A legjobb növényi olajok az arcápoláshoz

A növényi olajok minden fenntartható arcápolási rutin nagyszerű részét képezik. Vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdagok, és segítenek hidratálni, táplálni és helyreállítani a bőrt. Sokféle növényi olaj létezik, de egyesek jobban alkalmasak az arcápolásra, mint mások. Jojobaolaj: A jojobaolaj az egyik legnépszerűbb növényi olaj az arcápolásban. Könnyű és gyorsan beszívódik a bőrbe anélkül, hogy elnehezítené azt. A jojobaolaj E-vitaminban is gazdag, és több linolsavat tartalmaz, mint bármely más növényi olaj. Ezáltal ideális érzékeny vagy száraz bőrre. Argánolaj: Az argánolaj egy másik könnyű növényi olaj, amely gyorsan felszívódik a bőrbe. Gazdag E-vitaminban és linolsavban, és számos más tápanyagot, például omega-3 zsírsavat is tartalmaz. Az argánolaj segít megnyugtatni és helyreállítani a bőrt, így ideális az érzékeny vagy irritált bőr számára. Kókuszolaj: A kókuszolaj népszerű növényi olaj az arcápolásban, mivel nagyon hidratáló hatású. Laurinsavat tartalmaz, amely antibakteriális és védi a bőrt a károsodástól. A kókuszolaj E-vitaminban is gazdag, és segíthet javítani a bőr rugalmasságát.

Hol találok fenntartható kozmetikumokat?

A fenntartható kozmetikumok az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak. Sokan szeretnének olyan termékeket vásárolni, amelyek nemcsak maguknak, hanem a környezetnek is jót tesznek. Ma már számos helyen találhatsz fenntartható kozmetikumokat. Néhány ezek közül: A bioboltok és bioboltok jó választásnak bizonyulnak, ha fenntartható kozmetikumokat keresel, mivel általában csak természetes és környezetbarát módon előállított termékeket kínálnak. A natúrkozmetikai boltokban általában valamivel kisebb a választék, de az ottani tanácsadók általában nagyon tájékozottak, és segítenek megtalálni a megfelelő terméket. Az online boltok általában még nagyobb választékot kínálnak fenntartható kozmetikumokból, mint a bioboltok vagy bioboltok. Meg kell azonban győződnie arról, hogy a termékeket valóban természetes és környezetbarát módon állították-e elő. Ezt úgy tudhatja meg, ha megnézi az összetevőket, vagy megkérdezi a gyártót.

Megbízható gyártók

Ma már számos gyártó kínál fenntartható kozmetikumokat. De melyik a legjobb? A fenntartható kozmetikumok egyik legjobb gyártója a LUSH. A LUSH kizárólag friss és természetes összetevőket használ, és gondosan ügyel arra, hogy a lehető legkevesebb hulladékot termelje. A LUSH termékek vegánok és nem tesztelik állatokon. A fenntartható kozmetikumok másik nagyszerű gyártója a Dr. Hauschka. A Dr. Hauschka tisztán növényi alapanyagokat használ a natúrkozmetikumok előállításához, és ügyel arra, hogy minden termék mentes legyen a szintetikus adalékanyagoktól és tartósítószerektől. A Dr. Hauschka szintén egy olyan cég, amely vegán és állatmentes kozmetikumokat kínál. A Weleda szintén jól ismert cég, ha természetes kozmetikumokról van szó. A Weleda termékei természetesek, hitelesek, és egyszerre gyengéden és hatékonyan hatnak. A Weleda szintén vegán cég, amely az állatmentes termékekre összpontosít.

Következtetés

A fenntartható kozmetikumok nagyszerű módja annak, hogy megvédjük a környezetünket, és egyúttal jót tegyünk a bőrünknek. Nemcsak maguk a termékek, hanem a csomagolás is biológiailag lebomló vagy újrahasznosítható. Ez egy egyszerű módja a hulladékcsökkentésnek és a környezetvédelemnek. De nem csak a környezetet védjük a fenntartható kozmetikumok vásárlásával, hanem a bőrünk is jól jár. Ezek a termékek ugyanis nem tartalmaznak környezetre káros vegyi anyagokat, ezért sokkal kompatibilisebbek a bőr számára, mint a hagyományos termékek. Ugyanakkor a pórusaink kevésbé feszültek, és jobban tudnak lélegezni. Mindent egybevetve, a fenntartható kozmetikumok megvásárlása egy win-win helyzet.