Mikor fognak kimerülni az erőforrásaink?

Nachhaltigkeit

A világ népessége folyamatosan növekszik, a Föld erőforrásai pedig korlátozottak. Hamarosan elfogynak, ha nem változtatunk a gondolkodásmódunkon!

Milyen gyorsan használjuk fel a Föld erőforrásait?

Egyes szakértők szerint a következő néhány évben elfogyhatnak a Föld erőforrásai. Mások szerint több száz évünk van még hátra. Az igazság az: Senki sem tudja biztosan. Nagyon sok változót kell figyelembe venni – az éghajlatváltozástól kezdve a népesedési tendenciákon át a technológiai fejlődésig. Azt azonban biztosan kijelenthetjük, hogy nem tudjuk a végtelenségig felhasználni az erőforrásainkat, és előbb-utóbb elfogynak. Ha tehát már most elkezdjük takarékosan használni őket és fenntartható módon termelni, akkor talán megakadályozhatjuk, hogy ez hamarosan bekövetkezzen.

Milyen következményekkel jár ez ránk, emberekre nézve?

A fosszilis tüzelőanyagok végét közeleg a vég. Néhány évtized múlva teljesen elhasználódnak. Ez azt jelenti, hogy hamarosan megújuló energiákra kell támaszkodnunk életmódunk folytatásához. A megújuló energiák elérhetősége azonban korlátozott. Ha nem megfelelően használjuk őket, gyorsan elhasználódhatnak. Ez azt jelenti, hogy most kell cselekednünk annak érdekében, hogy utódaink élhető jövőben élhessenek. Először is csökkentenünk kell az energiafogyasztásunkat. Ennek érdekében például jobban szigetelhetjük épületeinket és hatékonyabb készülékeket használhatunk. Az energiafogyasztás csökkentésének jó módja az is, ha autó helyett kerékpárral közlekedik. Ezenkívül a megújuló energiára kell összpontosítanunk, és meg kell próbálnunk azt a lehető leghatékonyabban felhasználni. Ehhez fontos a technológiák továbbfejlesztése és a használatuk költségeinek csökkentése. Csak így biztosíthatjuk, hogy a megújuló energiák vezető szerepet játsszanak a jövőben.

Mit tehetünk az erőforrások megőrzése érdekében?

Egy német átlagosan körülbelül 12 tonna nyersanyagot fogyaszt évente – beleértve a fát, a fémeket, a műanyagokat, a textíliákat és a kőolajtermékeket. Világszerte ez a szám eléri a 40 tonnát. A Kasseli Egyetem tanulmánya szerint azonban a forgalomban lévő nyersanyagoknak csak mintegy 11%-át hasznosítják újra. Ha tehát csökkenteni akarjuk a nyersanyagfogyasztásunkat, először is meg kell próbálnunk több nyersanyagot újrahasznosítani. Például szétválogathatjuk a hulladékunkat, és a megfelelő kukákba dobhatjuk. Így biztosíthatjuk, hogy több hulladékot tudunk újrahasznosítani. A termékek vásárlásakor igyekezzünk odafigyelni a nyersanyagok eredetére is. Lehetőség szerint olyan termékeket vásároljunk, amelyek újrahasznosított vagy fenntartható módon előállított nyersanyagokból készültek. Otthonunk berendezésénél a fenntartható bútorokra és dekorációra is odafigyelhetünk. Emellett az erőforrások kímélése érdekében csökkenthetjük az energiafogyasztásunkat is. Vásárolhatunk például energiatakarékos készülékeket, vagy lemondhatunk a készenléti üzemmódról. A fűtést és a szellőztetést is alaposan meg kell fontolnunk, hogy ne fogyasszunk a szükségesnél több energiát.

Következtetés

Most kell cselekednünk, mert ha továbbra is úgy fogyasztunk és termelünk, ahogy most, akkor erőforrásaink hamarosan kimerülnek. Mit jelent ez számunkra? Újra kell gondolnunk és fenntarthatóbb megoldásokban kell gondolkodnunk. Fontos, hogy a megújuló energiákra támaszkodjunk és csökkentsük a CO2-kibocsátást. De át kell gondolnunk a fogyasztásunkat is, és tudatosabban kell vásárolnunk. Ez az egyetlen módja annak, hogy megvédjük és megóvjuk erőforrásainkat.